30. juli 2024

3 enkelte trin til at komme godt igennem den første tid efter skilsmissen, så du undgår opslidende konflikter med din tidligere partner.

At gå fra at være kernefamilie til at blive deleforælder er en kæmpemæssig omvæltning.

Din evne til at samarbejde med din tidligere partner – selv når du måske er i sorg, frustreret eller fortvivlet – vil have en stor indvirkning på dine børn. Derfor er det vigtigt at finde løsninger, der tager hensyn til både “dine og mine synspunkter” og at forsøge at bevare roen, selv når det er svært.

Her er tre trin, der kan hjælpe dig med at navigere i en udfordrende tid.

  1. Etabler børnenes nye rutiner sammen, så der er styr på de overordnede
    linjer.

Jo bedre I formår at samarbejde, og jo færre konflikter der er mellem jer, desto bedre vil børnenes trivsel være. Det kan være en stor hjælp, hvis de nye rutiner og de overordnede rammer kommer på plads så hurtigt som muligt. Forsøg derfor at etablere de nye rammer sammen – for eksempel samværsordning, ferier, koordinering af fritidsaktiviteter, aftaler om skiftedage samt de overordnede fælles rammer omkring opdragelsen af børnene.

Det er ikke altid let, men det skaber tryghed for børnene, når I som forældre kan forklare og vise, hvad der skal ske. Hvis kommunikationen mellem jer er udfordrende, kan I overveje at søge professionel hjælp til at løse jeres uenigheder på en tilfredsstillende måde. Konfliktmægling kan være en forebyggende løsning, men det kan også hjælpe jer med at nå til enighed om aftalerne, hvis det er svært lige nu og her.

pexels-alexander-mass-748453803-27757764

 2. Tænk “vi” i stedet for “jeg”, når I skal finde gode løsninger sammen.

Selvom I er blevet skilt, fortsætter jeres forældreskab og relation. I skal have hverdagen til at fungere for børnene, og det kræver, at I tænker som et team.

En skilsmisse kan få os til at glemme, at vores tidligere partner måske oplever de samme ubehagelige følelser som os selv. 

Når vi kun ser vores eget perspektiv og kommer til at kæmpe mod hinanden, risikerer vi at ende med et dårligere resultat, end hvis vi havde forsøgt at samarbejde. 

Når deleforældre tænker “vi”, anerkender de, at begge parters synspunkter er vigtige, og at I er gensidigt forbundne i opdragelsen af jeres børn. I stedet for at tænke: “Jeg vil have, at det bliver på min måde”, skal fokus være på: “Hvordan løser vi det her sammen?”

Det handler nemlig ikke om at vinde. Hvis I ser hinanden som modstandere i en konflikt, vil der uundgåeligt være en taber og en vinder. Dette løser ikke konflikten, og det kan skabe flere spændinger mellem jer. Den, der føler sig som taber, vil sandsynligvis forsøge at genoprette magtbalancen, hvilket kan skade samarbejdet og børnenes trivsel.

For børnene er det vigtigste, at I samarbejder og støtter dem i deres kærlighed til jer begge. Hvis det er svært at se din tidligere partner som en medspiller, så prøv at tænke på ham eller hende som en kollega, som du er nødt til at samarbejde med. Et godt samarbejde bygger på accept af forskelligheder, forståelse for hinandens værdier, venlighed og gennemsigtighed.

 

3. Gør noget godt for dig selv og bær over – ingen gør det rigtige hele tiden
– og slet ikke, når vi befinder os midt i store livsomvæltninger.

At blive skilt kan føles som et frit fald. Hvis du lige er blevet skilt, så husk, at du er i en proces, der tager tid og kræver meget af din energi. Det er helt naturligt, hvis du ikke magter det samme, som du plejer. Husk, at det samme gælder for din tidligere partner. Prøv at bære over med, at din tidligere partner heller ikke altid formår at gøre “det rigtige” – ingen af os gør det hele tiden, og slet ikke midt i store livsomvæltninger.

Jo bedre du passer på dig selv, jo bedre kan du passe på dine børn og indgå i et konstruktivt samarbejde med din tidligere partner. Hold pauser fra de svære tanker og følelser, når du kan, og sæt tid af til at gøre noget, du godt kan lide. Måske skal du booke tid til en massage, høre musik, gå en tur ved vandet, læse en god bog, eller fordybe dig i en hobby.

Hvis du har brug for at mødes med gode venner, så lad dem vide, hvis du ikke har lyst til at tale om skilsmissen. Det er helt okay at have brug for at koncentrere sig om andre ting og give dig selv lov til at opleve noget positivt.

 

Jeg håber, at du kunne bruge ovenstående som inspiration til, hvordan du kan forvandle en svær tid til en mere håndterbar hverdag for både dig og dine børn. 

Hvis du vil læse flere råd og have endnu mere indsigt, kan du finde min artikel i Nordjyske, hvor jeg deler endnu flere konkrete råd til at undgå konflikter, magtkampe og frustrationer omkring børnene, samvær og økonomi.

De kærligste hilsner

Susie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *